top of page

HAKKIMDA

Psikolojik Danışman Ece Karacan

ECE KARACAN

PSİKOLOJİK DANIŞMAN- TRAVMA BİLGİLİ HAREKET VE YOGA KOLAYLAŞTIRICISI

Yeditepe Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nden yüksek onur derecesiyle mezun olarak lisansını tamamlamıştır. Üniversite yıllarında resim, müzik, spor, dans ve yoga gibi farklı disiplinler ile uğraşmış ve dersler almıştır. Bu deneyimler, beden farkındalığının ve sanatın bireyin kendini bütüncül olarak tanımasında ve çevresiyle olan ilişkilerini geliştirmesinde oynadığı kritik rolü fark etmesinde önemli rol oynamıştır.

 

Kendini sözel olarak ifade etmekte zorlanan ve somatik şikayetler yaşayan danışanlarla süpervizyon kapsamında çalışmış, bu deneyimleri onu sanatın ve bedenin iyi oluşa katıldığı alanlarda uzmanlaşmak istemesine yol açmıştır. Beden odaklı çalışmalara olan ilgisi ve yogayla olan bağı sebebiyle, travma teorileri, sinir-bilim teorileri, bağlanma teorisi ve polivagal teoriden beslenerek zenginleştirilen, Uzm. Ece Türkmut Dere, Dr. Fyt. Görkem Dizdar ve Ela Şeker tarafından sunulan Uluslararası Yoga Alliance onaylı 200 saatlik "Travma Bilgili Hareket ve Yoga Uzmanlığı” programını tamamlamıştır. Şu anda çeşitli yaş grupları ile birey, grup ve kurumlarla travma bilgili yaklaşımla beden-zihin bütünlüğünü desteklemek ve beden farkındalığını oluşturmak üzerine hareket ve yoga dersleri vermektedir.

 

Ayrıca, üniversite yıllarından beri çeşitli seminer, kurs ve eğitimlerine katıldığı sanat ve psikolojiyi bir araya getiren dışavurumcu sanat terapileri alanına yönelmiştir. İstanbul Sanat Psikoterapileri Derneği'nin "Dans/Hareket Terapisi'ne Giriş" eğitimini tamamlamış ve İstanbul Fransız Lape Hastanesi’nde İstanbul Sanatla Yaşam bünyesinde verilen "Sanat Terapisinin Temelleri" eğitimini tamamlamıştır. Bu eğitimlerde sanatın dans, müzik, şiir, resim, heykel gibi farklı disiplinlerini; bireysel farkındalık, gelişim ve değişimde sanatsal ifade aracı olarak nasıl kullanıldığını öğrenmiştir. Şu anda İstanbul Sanatla Yaşam Merkezi'nde sanat terapisi alanında uzmanlaşarak "400 saatlik Sanat Terapisi Uygulayıcısı Yetiştirme Programı" sürdürmekte ve "Sanat Terapisi Uygulayıcı Adayı" olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda, European Graduate School ve Arts, Health & Society Division işbirliğiyle düzenlenen Expressive Art Institute bünyesinde “Ruh Sağlığı, Eğitim ve Sosyal Dönüşüm için Dışavurumcu Sanat Terapisi Programı”nı sürdürmektedir.

 

Bunlarla birlikte, üniversite yıllarından bu yana, üniversite kulüplerinin, kurumsal firmaların ve vakıfların çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde hem gönüllü olarak yer almış hem de profesyonel olarak proje danışmanlığı yapmıştır. Bu süreçte sahada dezavantajlı bölgelerde eğitim gören  7-13 yaş aralığındaki çocukların sosyal gelişimini  desteklemek amacıyla resim ve oyun atölyelerinin yürütücülüğü yapmıştır.  Proje danışmanı olduğu sosyal sorumluluk projesi kapsamında 180 lise öğrencisine  eğitim-öğretim dönemleri içerisinde sosyal sorumluluk ve gönüllülük eğitimleri vermiş ve çocuk, genç ve yaşlılarla toplumsal fayda yaratacak çeşitli saha çalışmalarının yürütücülüğünü yapmıştır.

 

Şu anda birey ve gruplarla sözel olarak ifade edilemeyen, istenmeyen veya sözel olarak dışavurumu zor konularda hümanist, varoluşsal ve çözüm odaklı bir yaklaşımla eğitimlerini aldığı dışavurumcu sanat terapisi, sinir-bilim teorileri, travma teorileri, polivagal teorisi ve bağlanma teorilerinden beslenerek bedeni tedaviye katarak ve sanatın farklı alanlarını (şiir, müzik, dans, resim) dışavurumda bir araç olarak kullandığı özgün bir yaklaşım benimsemektedir. Yaklaşımında birey ve grupların zihin-beden ilişkisinin güçlendirilmesine,  sanat ve beden aracılığıyla kendilerini tanımalarına, ihtiyaçlarını anlamlandırmalarına, kendi sınırlarını hareket ve beden aracılığı ile keşfetmelerine destek olmaktadır. Aynı zamanda birey ve grupların bedenleri üzerinde kontrol duygusunu geliştirmelerine, bedenleri ile dostane bir ilişki kurarak ilişkisel dinamiklerini geliştirmelerine, duyusal  farkındalık geliştirerek dikkati şimdi ve burada olana yönlendirmelerine ve sinir sistemi regülayonunu sağlamalarına destek olmaktadır.

Çalışma Alanları

Psikolojik Danışmanlık (Genç Yetişkin/ Yetişkin):

 

Yaratıcı Süreçler (Mükemmelliyetçilik, Yaratıcılıkta Tıkanma)

Öz Güven/ Girişkenlik/ Motivasyon Eksikliği

Öz Bakım/Öz Düzenlemede Zorlanma

Duygusal Karmaşıklık ( Duygu Düzenleme )

Endişe ve Korkular ( Başarısızlık, Eleştirilme)

Yaşamda Anlam Arayışı/ Boşluk Hissetme

Zorlayıcı Hayat Deneyimleri

İlişkisel Zorluklar

Kariyer/ Meslek Seçiminde Zorlanma

 

*Psikolojik danışmanlık hizmeti süpervizyon ile yürütülmektedir.

Travma Bilgili Hareket ve Yoga:

Genç Yetişkin/Yetişkin

Beden Farkındalığı

Beden-Zihin Bütünlüğü

Beden ile Dostane Bağ Kurmak

Beden Öz Bakımı

Sinir-Sistemi Regülasyon Pratikleri

Etkin Nefes Pratikleri

Bedenin Özgün Hareketini Keşfetmek

Duyusal Farkındalık Geliştirme

Beden Odaklı Hareketli Meditasyon

 

Genç 12-18 Yaş

Beden Farkındalığı

Beden Öz Bakımı

Beden ile Dostane Bağ Kurmak

 

Çocuk 6-11 Yaş

Masal ve Hikayelerle Hareket ve Yoga

Bedenle Hareket ve Sanat Aracılığıyla Diyalog

*Travma Bilgili Yoga dersleri başlı başına bir travma tedavisi değil, tedavideki iyileşme sürecini destekleyicidir.
*Travma Bilgili Yoga dersleri almak için herhangi bir yoga deneyiminizin olmasına gerek yoktur. Bedenin ihtiyaçlarını önemseyerek kapsayıcı bir alanda beden farkındalığını ve beden aracılığıyla şimdiki an deneyimini arttırmak isteyen her yaştan birey/grup için uygundur.

*Travma Bilgili Yoga dersleri psikolojik danışmanlık hizmeti içerisinde değildir, birlikte verilmez. Bu derslerde dikkatimiz beden hareketleri ve duyumlarına yöneliktir, psikolojik danışmanlık süreçlerinde yer alan duygusal boyuttaki sözel ifadeler ve dışavurumlar bulunmaz.

© 2024 Ece Karacan. Tüm Hakları Saklıdır. 

bottom of page